19-08-2021 | Goes
Een kleine ecologische voetstap, en dan bij een raffinaderij?
zr2

Deze week bracht DNM een bezoek aan Jaap den Herder bij Zeeland Refinery. Jaap is al 9 jaar werkzaam bij DNM, en hij werkt sinds 2016 via DNM bij Zeeland Refinery als werkvoorbereider op de afdeling projecten. 

Jaap woont in Zeeland, op een steenworp afstand van de raffinaderij, hoe fijn is het dan om in je eigen provincie aan de slag te gaan? Naast het feit dat Zeeland Refinery een heel mooi bedrijf om voor te werken kan Jaap op de fiets naar zijn werk. Jaap is een persoon die zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wil houden. Nu werkt Jaap bij een raffinaderij, maar ook Zeeland Refinery heeft deze doelstelling. Door hun energiebeleid behoren ze tot de meest energiezuinige raffinaderijen van de wereld. Het beleid is erop gericht om de emissies, uitstoot van schadelijke stoffen, terug te dringen.

 

VLS2135471

Jaap werkt in een team met collega’s aan projecten die uit dit beleid voortvloeien. Een mooi project waar momenteel druk aan gewerkt wordt is het Carbon Capture & Utilisation/Storage project. Met het afvangen en hergebruiken of ondergronds opslaan van CO2 kan in het havengebied van North Sea Port de CO2-uitstoot met 30% worden verlaagd (6,5 miljoen ton CO2 per jaar). Een goed initiatief om in de toekomst de klimaatdoelstellingen te behalen.

jaap2

Het leuke aan zijn vak vindt hij de afwisseling en veel contact met interne en externe klanten. De ene keer staat hij buiten met een handboor op het terrein, of hij regelt een kraan, zorgt dat de vergunningen aanwezig zijn en de andere keer zit hij aan zijn bureau werkpakketten te maken.  Hij krijgt bij Zeeland Refinery veel vertrouwen om zijn werk zelfstandig uit te voeren. Er kunnen soms veel projecten tegelijk lopen en Jaap doet dan zijn uiterste best om alle ballen hoog te houden. We zijn ontzettend trots op deze nuchtere harde werker, en we hopen dat hij nog lang onze collega zal zijn!